Moździerze - Wyposażenie i akcesoria kuchenne
Moździerze kuchenne
Od wielu lat, niemal w każdej kuchni na całym świecie, znaleźć można to niezawodne naczynie, które ułatwi prace każdemu. Prosta konstrukcja, oraz różnorodność sprawia, że korzystając z moździerza w kuchni, można za jego pomocą, rozdrobnić zarówno miękkie produkty, jak przyprawy czy warzywa, lub te twardsze, na przykład orzechy, ziarna czy bakalie. Tak duża możliwość sprawia, że z jego zastosowaniem, z łatwością można przygotować zarówno dania słodkie jak i słone.
Dobry moździerz kuchenny - na co zwrócić uwagę>
Moździerz kuchenny, produkowany jest z wielu materiałów. Między innymi, dostępny jest drewniany, plastikowy czy ceramiczny. Choć z pozoru, nie ma między nimi za dużo różnicy, materiał z jakiego został wykonany, ma wpływ nie tylko na jakość, ale i smak produktu.
Dobry moździerz kuchenny, jest inwestycją na długie lata. Jest solidny, a za jego pomocą, można przygotować w nim wiele smacznych past, pesto, czy rozdrobnić orzechy. Jego zaletą, jest też łatwość w umyciu, oraz przechowywaniu, co w przypadku past, ma ogromne znaczenie. Który z nich jest najlepszy? jaki moździerz wybrać?
Moździerz kamienny i żeliwny
W sklepie z akcesoriami kuchennymi, najczęściej można spotkać się z moździerzem kamiennym. Choć jest dość ciężki, ma swoje zalety. Solidnie stoi na blacie, a podczas pracy, nie przesuwa się, co jest wygodne. Kolejną zaleta, jest łatwość ich czyszczenia. Wystarczy umyć go za pomocą wody z płynem do naczyń, oraz dokładnie osuszyć. W razie konieczności, produkt ten, nadaje się do wyparzenia.
Moździerz żeliwny, tak samo jak kamienny, jest dość ciężki i stabilny. Praca z nim, jest przyjemna i łatwa, co odgrywa dużą rolę. Równie łatwo się go myje i suszy, a oryginalny wygląd, wpasuje się niemal w każdą kuchnię.
Moździerz ceramiczny i porcelanowy
Oba moździerze, to produkty bardzo trwałe, i solidne. Cechuje je wysoka wytrzymałość, niska cena, oraz modne, oryginalne wzory, które z łatwością można dopasować do wnętrz, urządzonych w każdym stylu. Są dość ciężkie, dlatego stabilnie trzymają się blatu, nie zsuwają się podczas rozdrabniania produktów, oraz nie utrudniają pracy. Największą ich zaletą, jest jednak wysoka odporność na ścieranie się, niepochłanianie zapachów oraz odbarwianie, dlatego produkt ten, cieszy się tak dużym zainteresowaniem.
Moździerz drewniany
Moździerz drewniany, jest znanym, oraz lubianym produktem, stosowanym do rozdrabiania przypraw. Wygląda estetycznie, jest łatwy w czyszczeniu, nie pochłania zapachów, oraz nie przebarwia się. Choć ma wiele zalet, posiada też wady. Jedną z nich, jest mała waga, co powoduje przesuwanie się produktu, oraz utrudnia pracę. Źle wysuszony, może gnić.
Moździerz kuchenny - przydatne narzędzie kuchenne
Moździerz w kuchni, jest przydatnym przedmiotem. Można użyć go do sproszkowania wielu przypraw, czy rozdrobnienia orzechów. Z jego pomocą, możliwe jest przygotowanie też smacznych past, pesto i marynaty, dlatego cieszy się on dużym zainteresowaniem w kuchni, na całym świecie. Aby stał się on przydatnym przedmiotem, istotne jest jego właściwy sposób użycia. Jak używać moździerz ?
Moździerz - jak używać
Tylko prawidłowe używanie moździerza, pozwala na przygotowanie wielu smacznych potraw. Jak samodzielnie rozdrobnić zioła, przyprawy czy inne, smaczne produkty spożywcze? Aby rozdrobnić produkty, należy umieścić niewielka ilość produktu w misie, i rozcierać je, do uzyskania drobnego proszku. W razie konieczności, można delikatnie stukać w większe kawałki, by rozdrobnić je na mniejsze części, a następnie rozcierać.
Sposób ten, nie jest trudny, nie zajmuje wiele czasu a tym sposobem, można uzyskać świeże zioła, przyprawy lub dodatki, do ciast czy deserów. Moździerz, niezależnie od rodzaju, to przydatne, praktyczne, i łatwe w użyciu naczynie kuchenne, które warto mieć w swoim posiadaniu. Jeśli lubisz gotować, a zależy Ci na świeżych dodatkach, to koniecznie sięgnij po jedno z wielu licznych moździerzy, i ciesz się smacznymi dodatkami, w dowolnym momencie. Moździerz kupisz w sklepie stacjonarnym, jak i internetowym, z wyposażeniem do kuchni.