Tradycyjnie już od wielu lat Włochu uważane są za stolice kawy. Choć pierwsza kawiarnia powstała w roku 1554 w Stambule do Włoch dotarły one nieco później. Dziś dobrą kawę można zaparzyć w domu, używając do tego celu niepozornego naczynia wynalezionego we Włoszech i znanego pod nazwą kawiarka.
Historia domowych kawiarek
Bardziej właściwe określenie dla kawiarki to „makinietka”. Spotkać też można się z określeniami typu: kupres, kafetierka. Kawiarka to nic innego jak ciśnieniowy czajniczek służący do parzenia kawy. Pomysłodawcą był Włoch Alfonso Bialetti, wykonawcą zaś, Luigi De Ponti. Rewelacyjny wynalazek pozwalający w warunkach domowych na zaparzenie dobrej, aromatycznej kawy. Rodzina Bialettich jest głównym sprawcą rozpropagowania na całym świecie kawiarek.
Rodzaje kawiarek
Kawiarki doczekały się wielu nowych kształtów, wielkości i rożnych materiałów z których są produkowane. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne modele to:
- Kawiarki klasyczna – wykonana najczęściej z aluminium w charakterystycznym kształcie. Składa się z ośmiokątnego korpusu, sitka, ośmiokątnej głowicy . Korpus służy do nalewania odmierzonej porcji wody, na sitku umieszcza się zmieloną kawę. Głowicę dokręca się do korpusu z zamieszczonym w nim sitkiem z kawą i całość stawia na palniku kuchenki i podgrzewa. Wytworzone ciśnienie przenika przez sitko z kawą i za pomocą specjalnej szyjki wyrzuca gorącą kawę do górnego zbiornika.
- Kawiarki stalowe – od klasycznych różnią się kształtem. Korpus często ma kształt walca tylko nieco przypominający stożek. Sitko klasyk jak w większości kawiarek. Głowica stanowiąca pojemnik na zaparzaną kawę przybiera najczęściej kształt walca.
- Kawiarki z porcelanowym wykończeniem – nowość na rynku, w tego typu kawiarkach głowica stanowiąca zbiornik na kawę wykonana jest ze stali lub aluminium i dodatkowo pokryta porcelaną. Ten rodzaj kawiarki zdobywa coraz więcej zwolenników
- Kawiarki elektryczne – to nic innego jak klasyczna kawiarka wyposażona w dodatkowy postument umożliwiający podłączenie go do prądu i podgrzewanie kawiarki zaparzającej kawę.
Różne wielkości i pojemności kawiarek
Klasyczna kawiarka jest mała i mieści w sobie dwie 50 mililitrowe porcje kawy. Wraz z rosnąca popularnością kawiarki nie tylko zaczęły zmieniać kształty, ale także wielkość. Dziś można na rynku spotkać kawiarki mogące zaparzyć 18 porcji kawy.
Jaką kawiarkę wybrać?
Chcąc się rozkoszować idealnym espresso, najlepiej sięgnąć po klasyczną małą kawiarkę mieszczącą dwie porcje kawy. Duże rodziny o większym zapotrzebowaniu na poranną kawę mogą zaopatrzyć się w odpowiednią wielkość kawiarki.
Dokonując wyboru należy zwrócić uwagę na to czy kawiarka nadaje się do posiadanej kuchni. Klasyczne kawiarki z aluminium lub ze stali, przystosowane są jedynie do kuchenek palnikowych lub elektrycznych. W przypadku posiadania płyty indukcyjnej, należy wybrać kawiarkę spełniającą jej wymogi.
Dokonując wyboru kawiarki warto sięgnąć po te z wyższej lub najwyższej półki cenowej. Dzięki takiemu wyborowi można mieć pewność, że kawiarka została wykonana z bardzo dobrych materiałów, które w niczym nie zakłócą smaku kawy.
Prawidłowe czyszczenie kawiarki
Większość dostępnych na rynku kawiarek nie nadaje się do mycia w zmywarkach. Sitko przeznaczone do zasypywania kawą powinno być co pewien czas odkamieniane. Ze szczególną ostrożnością należy obchodzić się z uszczelką gumową oddzielającą dwie części kawiarki. Uszkodzenie jej uniemożliwi zaparzenie kawy.
Wybierając kawę mieloną, należy sprawdzić czy zalecana jest do kawiarek.