Gotowanie jest przyjemnością, jednak poza umiejętnościami, którymi się dysponuje ważny jest właściwy dobór patelni, a wybór jest ogromny. Warto więc znaleźć dla siebie tę najlepszą. Zastanowimy się też czy istnieje uniwersalna patelnia do smażenia.
Wybór ma znaczenie, czyli na jaką patelnię się zdecydować, by nie żałować
Wiele się mówi, że spożywanie smażonego jedzenia nie jest zdrowe. Jednak, jak się okazuje, wcale nie jest to do końca prawda, gdyż wszystko zależy od tego, czy smażycie jedzenie w głębokim tłuszczu czy tylko z dodatkiem niewielkiej ilości bądź nawet bez. W takim przypadku potrawa wcale nie będzie ociekać tłuszczem, a wręcz przeciwnie. Dobra patelnia nie powoduje przywierania jedzenia.
Na pewno najbardziej uniwersalna patelnia do smażenia, to taka, która ma podwyższone brzegi. Dzięki temu można w niej przygotować niemal każde danie począwszy od pancakes, przez smażonego kurczak, aż na sosie pieczeniowym kończąc. Warto też zastanowić się nad jej średnicą i w tym przypadka taka, która ma średnicę 28 cm pozwala na przygotowanie obiadu dla całej rodziny.
A może patelnia grillowa?
Alternatywą dla smażenia wydaje się grillowanie. Jednocześnie wcale nie trzeba rozpalać grilla, by móc cieszyć się charakterystycznym smakiem mięsa czy warzyw. W tym przypadku doskonale sprawdzi się patelnia grillowa. Posiada ona charakterystyczny wygląd i rozpoznacie ją go paseczkach, które znajdują się na podstawie.
Dzięki temu produkty, które będziecie na niej przygotowywać szybko są gotowe, ale też nie przywierają do powierzchni. Jednocześnie patelnia grillowa może być uznana za stosunkowo uniwersalną, bo moęcie na niej także przygotować stek, zarówno krwisty, jak i średnio wysmażony czy wysmażony.
Patelnia do naleśników to absolutne must have
Któż z nas od czasu do czasu nie ma ochoty na naleśniki? Te z dodatkiem truskawek, śmietany czy też sera smakują obłędnie, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednia patelnia do naleśników. Dzięki niej każdy placek będzie cienki, ale też nie będzie pękał. W tym przypadku dobra patelnia do naleśników to taka, która dobrze przewodzi ciepło, a przy tym nagrzewa się szybko i równomiernie.
Warto, aby była pokryta nieprzywierającą powłoką, im więcej warstw, tym lepiej. Taka patelnia pozwoli na przygotowanie również pancakes czy racuchów, a przy tym nie trzeba obawiać się, że będą surowe w środku, co zdarza się w przypadku zwykłych modeli.
Patelnia wok - nie tylko do dań azjatyckich
W każdej kuchni powinna znaleźć się patelnia wok, która pozwala na szybkie usmażenie składników. Posiada ona charakterystyczną budowę. Jej dno jest mniejsze i rozszerza się ku górze. Trzeba też zauważyć, że wygoda użytkowania jest duża, wszak można w niej szybko i energicznie mieszać.
Co ciekawe patelnia wok doskonale sprawdzi się do przygotowania dań orientalnych opartych na smażonym ryżu i warzywach, ale też można w niej przygotować gulasz węgierski oparty na smażonej papryce.
Jaką patelnię wybrać? Zwróć uwagę na materiał
Patelnie różnią się od siebie nie tylko rozmiarami, ale też powłokami z jakich są wykonane. Bardzo często wybierana jest patelnia ceramiczna. Przede wszystkim ma zastosowanie do przygotowania ryb oraz warzyw. Jest też bardzo trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Ceramiczna powłoka nie jest łatwa do zarysowania, jednak trzeba pamiętać, że patelnia ceramiczna przeznaczona jest dla nieco bardziej doświadczonych osób oraz, że nie nadaje się do przygotowania potraw bez dodatku tłuszczów.
Patelnia ceramiczna ma alternatywę i jest nią patelnia teflonowa. Posiada ona specjalną warstwę teflonu. Dzięki temu przygotowując posiłki nie trzeba dodawać nawet małej ilości tłuszczu. A więc patelnia teflonowa wpisuje się w zdrowy styl życia i pozwala na przygotowanie zdrowego jedzenia. Jednak musicie wiedzieć, że teflon łatwo uszkodzić, stąd też patelnia teflonowa nie powinna być myta w zmywarce.
Podczas przygotowania potraw nie można używać metalowych przyborów. Jeżeli zauważycie, że teflon zaczyna odchodzić, to taka patelnia nie nadaje się już do użytkowania, bo może być toksyczna. Kolejnym rodzajem patelni, którą możemy Wam polecić jest patelnia stalowa. Jest ona bardzo trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Trzeba też wiedzieć, że trudno ją zarysować. Patelnia stalowa ma jeszcze jedną bardzo dużą zaletę, a mianowicie przygotowując potrawy z użyciem kwaskowatych przypraw nie trzeba obawiać się, że wejdą one w reakcję z powłoką patelni, stąd też potrawy nie będą miały metalicznego posmaku. Patelnia stalowa ma jednak jedną wadę. Otóż bardzo długo i wolno się nagrzewa. Dostępna jest także patelnia żeliwna. O tego rodzaju patelniach mówi się, że są one nie do zniszczenia. I trzeba powiedzieć, że jest w tym wiele prawdy. Patelnia żeliwna może być użytkowana przez wiele długich lat, a przy tym dobrze trzyma ciepło. Dodatkowo każda patelnia żeliwna podczas smażenia wydziela żelazo, a więc smażenie na niej jest zdrowe. Trudno się ją czyści, gdyż jej powierzchnia jest porowata. Jednocześnie pamiętajcie, że po umyciu trzeba ją natychmiast wytrzeć, aby nie doszło do rdzewienia.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?
Warto zastanowić się, jaki model patelni wybrać. Uniwersalna patelnia do smażenia wydaje się absolutnym must have, ale zwróćcie też uwagę na rączkę, która nie powinna się nagrzewać. Ale też powinna zapewniać maksymalną ergonomię i nie ślizgać się w ręce. Dobrze sprawdzają się modele z odpinaną rączką. Należy także dobierać je do rodzaju płyty grzewczej, gdyż nie wszystkie patelnie mogą być użytkowane na płycie indukcyjnej. Jeżeli nie lubicie mycia ręcznego, to sprawdźcie przed zakupem, czy dana patelnia nadaje się do mycia w zmywarce. Jeżeli lubicie grillowanie, to na pewno przyda się osobna patelnia grillowa.