Utrzymanie lodówki w czystości oraz właściwe przechowywanie produktów spożywczych uchroni nas przed powstawaniem nieprzyjemnych zapachów w lodówce. Jeśli mimo to nasza lodówka nie pachnie świeżością, jest kilka sposobów by zapanować nad drażniącym nasze nozdrza zapachem.
Kawa
Kilka łyżek zmielonej kawy umieszczamy na półmisku i wkładamy do lodówki. Kawa nie tylko wchłonie nieprzyjemną woń z lodówki, ale jednocześnie wypełni ją aromatycznym, przyjemnym zapachem świeżo zmielonych ziaren. Kawa po kilku dniach wywietrzeje. Należy ją wówczas wymienić. Zużytą kawę, wyrzucamy, gdyż nie nadaje się ona do spożycia.
Pochłaniacz zapachów do lodówek
To metoda nowoczesnej gospodyni. Niezwykle skuteczna i długotrwała. Wkłady wypełnione są aktywnym węglem. Okres pochłaniania to nawet pół roku.
Ocet
Wiele gospodyń stosuje mieszankę wody z octem do mycia lodówki. Ocet ma właściwości antybakteryjne. Bardzo często to właśnie bakterie są źródłem nieprzyjemnego zapachu. Charakterystyczna woń octu znika po krótkim czasie. Stosowanie do mycia octu jest nie wskazane przy nowych lodówkach, które są pokryte specjalną warstwą antybakteryjną.
Soda
Można ją stosować podczas mycia lodówki jako dodatek do wody. Soda, podobnie jak ocet, ma również właściwości bakteriobójcze. Kilka łyżeczek sody umieszczonej w lodówce np. w niewielkiej filiżance, wchłonie nieprzyjemną woń. Sodę należy wymieniać co jakiś czas na świeżą. Zużytą sodę można wykorzystać do umycia stalowego zlewozmywaka oraz armatury. Soda, spłukana ciepłą wodą, udrażnia rury oraz likwiduje nieprzyjemny zapach wydobywający się z odpływu.
Umyj lodówkę
Jendka najlepszym sposobem, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki jest jej gruntowne posprzątanie. Trzeba robić to raz-dwa rady do roku. Przeczytaj jak umyć lodówkę krok po kroku w Poradniku Adaline.
Jak widać, niektóre środki działają krócej, inne dłużej. Wszystkie wymienione sposoby pozbycia się nieprzyjemnego zapachu są naturalne, tanie oraz skuteczne. Trzy z nich stosowały nasze babcie z pozytywnym skutkiem, przekazując swoją wiedzę kolejnym pokoleniom.